mandag 30. mars 2009

Analyse av en digital fortelling

TITTEL: Peace and Quiet
PRODUSENT: Greg Hewitt
PRODUKSJONSSTED OG -ÅR: Ikke oppgitt
PUBLISERT: http://digitalstories.yale-wrexham.co.uk/storypages/greghewitt.html
FORTELLER: Ikke oppgitt
VARIGHET: 1:20

Tema, karakterer og miljø: Filmen handler om en gutt som forteller om stedet hvor han bor - et lite utkantstrøk i England. Han beskriver og viser bilder av stedet og forteller om hvor langt det er å gå til nærmeste butikk, at det kun er en pub og en telefonboks der. Han snakker om menneskene som bor der, hvor tilfreds de er med livet sitt. Han forteller at de blir født der, vokser opp, gifter seg, får barn og dør der. Han forteller at det ikke er noe galt med stedet, men at det rett og slett er et veldig kjedelig sted.

Struktur og stil: Fortellingen består av 18 bilder. Begynner med et bilde av gutten som venter på bussen på bussholdeplassen, noe han forteller at han gjør nesten hver morgen. Så forteller han at grunnen til han venter på bussen hver morgen er at han bor på dette stedet. Man skjønner fort at han vil vekk fra hjembyen sin.

Det er bare benyttet stillbilder, noe som får frem stillheten og freden ved dette stedet. Det er kun hovedpersonen selv som forteller. Det er ikke lagt til musikk eller lyder. Et godt virkemiddel som forsterker roen og freden ved dette stedet.

På det første bildet presenterer gutten seg selv ved å si: ”That´s me, waiting for the bus…” . Det litt stakkato tonefallet og at han bruker enkle, korte setninger gjør fortellingen ironisk og noe humoristisk. Han får tydelig frem underveis at han ikke vil bli værende på dette lille stedet for alltid.

De fleste bildene er landskapsbilder uten mennesker til stede, noe som understreker at dette er et fredlig og rolig sted. Alle bildene er ulike og det er fotografier som er benyttet. De siste bildene er nesten like de første hvor han viser bilder av seg selv og forteller om at han venter på bussen. Men på det siste bildet er ikke fortelleren på bussholdeplassen – han har kommet seg vekk fra det kjedelige stedet.


Marianne Aaby

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar