tirsdag 24. mars 2009

ANALYSE AV EN DIGITAL FORTELLING
TITTEL: London
PRODUSENT(ER): Øyvind Kristiansen og Marianne Sundby
PRODUKSJONSTED og ÅR: Høgskolen i Østfold, april 2008
PUBLISERT: You Tube
FORTELLERE: Produsentene selv?
VARIGHET: 5 minutter 57 sekunder

Tema: Teksten handler om London.
I anslaget møter vi et oversiktsbilde over London hvor vi får en introduksjon av hva vi kommer til å få høre om i bildefortellingen. Teksten er laget med bakgrunn i at den skal være en intro til et prosjekt om London rettet mot 7. klasse. Produsentene har plukket ut åtte sentrale elementer fra London som jeg tenker er nært knyttet opp mot denne 7. klassens prosjekt. Først presenteres en del historikk helt tilbake på 1600-tallet og den store brannen som rammet London i 1666 og hva det førte med seg. Så hopper teksten til vår tid og forteller en del om ”The tube”. Vi blir med ”The tube” til Big Ben og lærer mye om den. Vi reiser så videre til Westminster Abbey, St. James park, Buckingham Palace og avslutter reisen innom Madame Tussaude samt en musikal.

Struktur: Denne bildefortellingen består av hele 52 bilder. Det er en god miks av moderne bilder i farger, gamle illustrasjoner, ”videosnutter” og kart. Bildene gir en god effekt til fortellingen på den måten at når det snakkes om brannen tilbake i 1666 vises tegninger fra denne tiden.
Kartene vises når vi reiser med ”the tube” fra stasjon til stasjon samt når det snakkes om byvandring. ”Videosnuttene” vises også i forbindelse med ”the tube”. Det vises flere bilder til hvert element som produsentene har lagt vekt på i sin presentasjon av London, sikkert med tanke på at elevene skal få et skikkelig innblikk i det det prates om.

Jeg går ut i fra at det er produsentene selv som snakker til bildene. Vi hører en mannlig og en kvinnelig stemme. Vekslingen av dette gjør det behagelig å høre på i og med at det er så mange bilder til fortellingen. I tillegg høres toglyder når det handler om ”the tube”. Moderne musikk er også lagt til og får en god effekt i forbindelse med bildene av noen av stjernene vi finner i Madame Tussauds vokskabinett.

Hanne-Marie Jørstad

1 kommentar: