torsdag 26. mars 2009

Analyse av en digital fortelling
Analyse av en digital fortelling
Tittel:Aksjon og forskning
Laget og fortalt av:Ikke oppgitt
Publisert:Her(http://home.hio.no/dighist/filmer/Gode%20filmer%20til%20nettstedet/Studenters_lering/klarert/jobb_gir_mening.wmv)

Publisert under tema:
Byfornyelse i Oslo (lokalmiljø)

Tema, karakterer og miljø:
Fortellingen handler om et lokalmiljø i Oslo og hvordan beboerne der fikk en aktiv rolle i kommunens oppfatning og planlegging av bydelens eksteriør og fasiliteter. Etter bilder og tekst å dømme, foregår dette på 70-tallet.Forfatteren forteller om sin tid som ung student og beboer på Grønland og hvordan politikerne satte søkelyset på det de kalte ”slummen”. De ville rive, men beboerne oppfattet seg ikke som ”slumboere”. Tvert i mot; denne beskrivelsen fikk dem til å heve parolene og gå til kamp mot kommunens planer.

Struktur og stil:
Fortellingen varer 2 minutter og 57 sekunder. Fotografiene er i svart/hvitt, noe som understreker at dette er en stund siden. Den starter med et bilde av forfatteren som ung og fortsetter med bilder av boligblokker og interiør fra leilighetene. Det er en enkel melodi som bakgrunnsmusikk. Denne dempes når hun begynner å snakke.Hun bruker både bilder og skannet avisutklipp i fortellingen sin.Hun beskriver først hvem hun selv er, hvordan nærmiljøet så ut og hvem ”vi” er. Fortelleren prøver å formidle hvor glad beboerne var i bydelen sin, og at de ville ha en fornyelse av den som passet for dem; ikke for forskere og politikere. De organiserer seg og planlegger aksjoner i Beboerforeningen, og Grønlandsposten blir dens talerør.
Under et forskningsarbeid med tittelen ”Eldre - ernæring og helse” var forfatteren med som medforsker. Politikerne ønsket en såkalt aksjonsforskning, og forfatteren stiller spørsmålstegn ved denne formuleringen - derav tittelen. Når beboerne lærer seg å bruke alle kampmidler og får sentrale media på banen, får de til slutt gjenåpnet Tøyenparken og presset gjennom byggingen av trygdeboliger.

Jeg synes fortelleren får fram budskapet sitt her: Vær forsiktig med merkelapper som stempler mennesker på en negativ måte - inkludér dem heller i arbeidet med eget nærmiljø! Og ikke minst: Hva kan egentlig forskning anvendes til?

Hanne Christiansen, 25. mars 2009

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar