onsdag 25. mars 2009

Analyse av digital fortelling

Analyse av "Global oppvarming".

Tittel: Global oppvarming

Produsent: Christina Olavesen og Therese Waak.

Produksjonssted: Hiof

Plassering på Internett: http://www.youtube.com/watch?v=91W41kLyHQw&feature=channel_page

Tema og karakter:
Filmen handler om Global oppvarming. Filmen er på en måte tredelt. Første del inneholder en ren faglig beskrivelse med fakta om hva global oppvarming er. Den midtre delen av fortellingen er viet en sekvens der vi blir fortalt de dystre følgene av den globale oppvarmingen. Den siste delen forsøker å fortelle oss hva vi som enkeltpersoner kan gjøre for å begrense skadeomfanget av den globale oppvarmingen.

Miljø:
Fortellingen prøver generelt å vise hvordan verden vil påvirkes av den globale oppvarmingen. Spesifikke stedsangivelser som nevnes er at store deler av norske byer som Bergen, Oslo, Trondheim og Stavanger delvis vil ligge under vann som følge av smelting av is ved polene. Videre påpekes det at verdenshavene vil stige. Det blir også informert om at både Nederland og Venezia helt eller delvis vil forsvinne under vann. Et bilde fra USA (vi ser det amerikanske flagget), viser også hvordan en tropisk storm har forårsaket en naturkatastrofe.

Struktur og stil:
Filmen varer i 4 minutter og 22 sekunder. Det brukes i alt 36 ulike bilder. Bildene er tett knyttet opp mot teksten som bli fortalt. I første del ser vi bilder av ulike kilder til global oppvarming, som biltrafikk, fly, fabrikker og utslipp.
I neste sekvens fokuserer bildene på ismassene ved polene, samt havet. Denne sekvensen viser også et manipulert bilde av Golden Gate Bridge i San Francisco der kun litt av brotårnene stikker opp fra havet. Det er også tatt med noen bilder fra naturkatastrofer som viser stormers ødeleggelse.
I siste sekvens der det fokuseres på hva vi kan gjøre, blir det brukt bilder av bla fornybar energi som vannkraft (foss), el-bil, mennesker som bruker beina i stedet for å kjøre og resirkulering av bla tomflasker.
Det er ikke lagt stemme til riktig alle bildene. Noen bilder glir over skjermen kun med bakgrunnsmusikk. Musikken som er lagt inn i bakgrunnen er rolig, klassisk musikk som er behagelig å høre på. Den tar ikke fokuset vekk fra det som egentlig er tema i fortellingen.
Der det er kommentarer til bildene, er det en klar sammenheng mellom stemmen og bildene. Det er lagt inn bevegelse i bildene og myke overganger. Det er ikke noe struktur i bevegelsene. Her er det brukt vertikal og horisontal gliding over skjerm, zoom inn og zoom ut.
Fortellerstemmen er rolig og behagelig å høre på, selv om det er et alvorlig tema som det fortelles om. Stemmen er lagt inn til hvert bildet, det kan fastslås pga at start og stopp på lydopptak høres som et lite knepp etter de bildene som har stemmer lagt til. Det høres også ut som om det blir lest fra et manus til bildene.

Avslutningen spiller på våre menneskers dårlige samvittighet. Etter at tiltak for å bremse den globale oppvarmingen er foreslått, avsluttes filmen med et åpent spørsmål: vil du være en del av den globale oppvarmingen. Det virker som om produsenten ønsker å stille oss alle ansvarlig for det som er i ferd med å skje, men at vi fortsatt har muligheten for å hoppe av ”forurensnings - toget”

Skrevet av: Tore Vang

1 kommentar: