tirsdag 21. april 2009

Cubakrisen

Tittel: Cubakrisen
Produsert av: lærerstudenter ved høgskolen i Østfold
Publisert: You tube

Tema, karakter og miljø:
Denne digitale fortellingen tar for seg de dramatiske timene i oktober 1962, da supermaktene, USA og Sovjetunionen var på randen av en kjernefysisk krig som kunne ha utslettet kloden. Sovjetiske skip var på vei til Cuba for å utplassere mellomdistanseraketter. Disse rakettene ville greit kunne ha nådd alle de store amerikanske byene. Amerikanerne svarte med å blokkere innseilingen til Cuba. Sovjetunionen bøyde av i siste liten og dermed var 3. Verdenskrig avverget. Fortellingen fokuserer i første rekke på den amerikanske regjeringen og president John F. Kennedy sine vurderinger og valg rundt krisen. Sovjetunionens leder Nikita Krutsjovs rolle i dragkampen mellom de to supermaktene blir også nevnt.

Struktur og stil:
Fortellingen varer i 3 min. og 28 sek. Det brukes 35 ulike bilder hvorav flere brukes gjentatte ganger. Det betyr at bildene byttes raskt og fortellingen blir derfor aldri kjedelig. I tillegg er bildene svært varierte og relevante for teksten. For å skape bevegelse zoomes de fleste bildene mens det på noen av bildene ikke er lagt inn noen spesiell effekt, noe som gir ganske god variasjon. Bilder av skip som nærmer seg Cuba kunne imidlertid med fordel ha vært panorert for å skape en realistisk bevegelse i bildene.

Fortellingen blir fortalt med en tydelig og klar stemme. Et tidlig bilde av en atomeksplosjon sammen med den gode fortellerstemmen gir raskt en følelse av hvor alvorlig Cubakrisen var. Denne dramatiske stemningen opprettholdes gjennom hele fortellingen, men kunne ha hvert understreket ytterligere gjennom lyd/musikk enkelte steder. En viktigere mangel ved historien, er at den ikke har en tydelig problemstilling. Fortellingen vektlegger tidlig de vurderinger den amerikanske administrasjonen gjorde i forhold til krisen. Hva ledelsen i Sovjetunionen tenkte sies det lite om. Dersom dette har vært bevisst fra studentenes side, burde man sagt noe om dette tidlig i fortellingen. Slik kunne man gjennom en tydelig problemstilling sagt at det var nettopp den amerikanske sidens vurderinger man ville formidle/undersøke.

Espen Mass Andersen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar